Ki foglalkozzon az albérlet kezeléssel?

Megtartsam vagy kiadjam az albérlet kezelésének feladatát? Gyakran felmerül a kérdés, amikor csak 1-2 saját tulajdonú lakás albérletbe adásáról van szó.

Természetesen, ha már több lakásról, netalán üzlethelyiségekről beszélünk, akkor már könnyebben keres külső megbízottat a lakás tulajdonosa vagy a kezeléssel meghatalmazott képviselője…

Ha körbe nézünk az interneten, számtalan lakáskezeléssel, ingatlankezeléssel, albérletkezeléssel foglalkozó céggel találkozhatunk, melyekről sokunknak először az ingatlanközvetítők, ingatlanügynökök jutnak az eszünkbe. Nem vitás, lehet átfedés az ingatlan eladásában, megvásárlásában, megszerzésében érdekelt ingatlanközvetítő és a már eladott vagy megvásárolt ingatlan hasznosítását végző ingatlankezelő között.

Az albérletkezelés tevékenysége gyakorlatilag ott kezdődik, amikor már megszereztünk egy lakást és azt hasznosítani, gyümölcsöztetni akarjuk, amit végezhetünk személyesen is, de bízhatjuk külső szereplőre, aminek természetesen ára van.

Ha úgy dönt, hogy a saját tulajdonú albérletének kezelését márpedig nem bízza másra, mindenben csak magára számíthat, a lakás felkészítéstől az albérlőkeresésig, a szerződéskötéstől az albérlő felügyeletig, a beköltözéstől a kiköltöztetésig, a karbantartástól a lakás felújításig.

Ha Győrben van a lakása, de Ön külföldön él, külföldön dolgozik, akkor már érdemes megfontolnia, hogy kire hagyja az albérletbe adott lakásának a kezelését. Ha Győrben van a lakása, de Győrtől távolabb és nincs elég ideje az albérlettel, a bérbeadással, a számlákkal, a karbantartással, a pénzügyek felügyeletével foglalkozni, akkor szintén érdemes megfontolni egy külső szereplő bevonását. Előfordulhat, hogy a saját maga által kezelt lakásba olyan albérlő jelentkezik, aki csak német, angol vagy szlovák nyelvet beszél. Ilyenkor újabb feladattal egészül ki az albérletet menedzselés, tolmács segítségével kell foglalkozni az albérlővel és megértetni vele a szerződést, a házirendet, az ingólistát, elmagyarázni az együttélés, fizetés, nem fizetés szabályait. Sokaknak ilyenkor lesz elege a lakásból, albérlőből és fordulnak segítségért külső szereplőhöz.

Sokszor egy ismerős, egy szomszéd elegendő megoldás lehet rövidtávon, amíg nem merül fel karbantartás és mesterek után rohangálás vagy ameddig betartva a házirendet rendszeresen és pontosan fizeti az albérlő a bérleti díjat, rezsiköltségeket. A problémás helyzetekben mindig kiderül kire számíthat a lakástulajdonos, márpedig a problémás helyzetekre egy albérlet esetén érdemes előre felkészülni!

Aki saját maga végzi az albérletbe adott lakásának kezelését, érdemes felkészülnie a kihívását jelentő helyzetekre. Ilyen lehet, ha az albérlő nem tartja be a házirendet, a bérleti szerződést, ha nem fizeti ki az albérleti díjat, ha elmarad a rezsiköltségek megfizetésével, ha nem veszi át a fizetési felszólítást, a bérleti szerződés felmondását, a kiköltözésre felszólítást. Ilyen lehet az is, ha nem költözik ki határidőben, ha elviszi az albérleti lakásból a berendezési tárgyakat, ha a kaució mértékét meghaladó kárt okoz a lakásban, ha nem kitakarítva, további albérletbe adásra alkalmas állapotban adja azt vissza.

A sok-sok problémás helyzet a lakás albérletbe adásánál, a lakás kezelést végző személy hozzáállásánál kezdődik. Az albérlővel, mint emberrel, foglalkozni kell, függetlenül attól, hogy ki végzi a lakáskezelést. Az albérlőnek vannak elvárásai, ami ha teljesül, biztosan rendszeresen fogja fizetni a bérleti díjat, a számlákat. Egy-egy elmaradásnak, késésnek számtalan oka lehet, akár még dacból, bosszúból is eredhet, mert hetek óta csepeg a csap, folyik a WC vagy nincs meleg víz a lakásban. Az albérlő igényeire bizony az oda kell figyelni, hogy az albérlet egy folyamatosan működő gépezetként pénzt termeljen annak tulajdonosának.

Dr Murvai Kiss Krisztián

2 hozzászólás a(z) “Ki foglalkozzon az albérlet kezeléssel?” bejegyzéshez

  1. En megtartom magamnak a feladatokat,mert meg csak 2 lakast tudok alberletbe adni.
    Amint 5 lesz.megfogom keresni Onoket.

    JOAZOLDAL.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.