Milyen a jó albérletkezelés?

Albérlet kezeléssel foglalkozóként milyen albérlőt válasszak? A Győrben egyetemista vagy a győri nagy családos a jobb albérlő? Az egyedülálló vagy a férfi csapat ügyel jobban az albérletre és fizeti pontosabban az albérleti díjat?

Ha saját maga vagy megbízottja foglalkozik is az albérletkezeléssel, ezzel a problémával biztosan szembe találja magát. Előre nem lehet tudni ugyanis,hogy melyik albérlő jelölt fogja időben befizetni a rezsiszámlákat, kifizetni az albérleti díjat, fog könnyebben együttműküdni az albérletkezelővel, de a valószínűséget, az esélyeket egy kis odafigyeléssel a mi irányunkba, az albérletkezelést végző irányába tolhatjuk.

Tapasztalt albérletbe adók, albérletkezelést végzők rendszeresen elmondják, hogy az egyetemisták gyorsabban váltanak, könnyebben mozdulnak, mint a családok. Előfordulhat, hogy csak egy-egy tanév félévére veszik bérbe a lakást, így könnyebben lehetnek üres időszakok, munkát adva az albérlettel foglalkozó albérletkezelőnek. Ha szobák albérletkezelését nézzük, akkor viszont leginkább az egyetemi tanulók lehetnek a megcélzottak. Szobánként 1-2 albérlő fiatal által fizetett albérleti díj több lábon áll, mintha csak egy felnőtt fizetne az albérletkezelőnek, viszont több albérletkezelési munkát is ad, hiszen a kieső albérlők helyére újakat kell keresni, az elköltöző albérlővel el kell számolni.

Győrben albérletkezeléssel foglalkozóktól tudom, hogy gyakran keresnek olyan egyedülállók albérletet, akik a határ túloldalán dolgoznak es csak hetente egy-két éjszakát töltenek a győri albérletben. A lakás állagát nézve ők a legideálisabbak, hiszen ha kicsi a lakás használat, kicsi az elhasználódás, kevesebb az albérletkezelő feladata a lakás karbantartással, felújítással.

Albérletet kereső családosok érkezhetnek kisebb vagy mar félig felnőtt gyerekekkel. Sok albérletkezeléssel foglalkozó lakástulajdonos nem igazan keresi ezt a célcsoportot. A gyerekek összefirkálhatják az albérlet falát, becsaphatják az ajtót, letörhetik a törülköző tartót … Pedig nagyon sok kisgyerekes család keres albérletet. Ha szorgalmas felnőttek adják a családot, akkor hosszabb ideig, akár évekig is rendszeresen fizető albérlőket tudhatunk a lakásban, ezzel megkönnyítve az albérletkezelést. Igaz a lakást jobban meg fogja viselni, mint az egyedülálló albérlő, de ha hosszabb ideig marad a lakásban, akkor ez kiegyenlíti a másik oldalt.

Férficsoportok, nőcsoportok. Rendszerint a munkahely közelében keresnek albérletet. Albérletkezelőként talán a több nővel könnyebb megbirkózni egy-egy vita esetén, de érdemes kikötni a bérleti szerződésben, hogy kik érkezhetnek a lakásba. Esetükben különösen fontos a házirend, mert a gyakori hangos albérleti buli nem fog minden szomszédnak tetszeni.

Dr Murvai Kiss Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.