Milyen lakást vegyek Győrben?

Albérletkezelésre vagy saját részre? Szinte mindegy, a lényeges szempontokra oda kell figyelni, hogy albérletkezelőként vagy bentlakóként ne bosszankodjunk.

Biztosan tájékozódott, Győrben a belváros, Nádorváros és Révfalu a legdrágább városrész, ahol nehéz 300.000 Ft/ nm ár alatt két-három szobás panel vagy téglalakást vásárolni. Természetesen nem az ár az egyetlen szempont, de hogy a legfontosabb, az kétségtelen. Hiába vásárol valaki egy belváros közeli lakást 200.000 Ft körüli négyzetméter áron, ha az sötét, kulturálatlanok a szomszédok és rendezetlen az utca, mert az alkalmatlan lesz a megálmodott albérletkezelésre és még mi magunk sem akarunk majd beköltözni!

A befektetésre megvásárolandó győri lakás esetén ugyanazokat a szempontokat tartsuk szem előtt, mint a saját lakás megvásárlásánál. Aki befektetésre -legyen az tovább értékesítés vagy albérletkezelés – vásárol lakást Győrben, az már többnyire rendelkezik sajáttal, vannak tapasztalatai a kevésbé előnyös lakhatási feltételekről (kevés fény, nagy zaj), amit érdemes felhasználni.

Én először Győrben is a környéket nézném meg, hogy milyenek a házak, milyenek az utak, milyenek az emberek, vannak e parkolók, van e közelben bolt, iskola, óvoda, posta, esetleg játszótér, park, mert bizony a pihenés is része az életnek. Ha sokak által kedvelt győri városrészben veszünk lakást, akkor azt biztosan alkalmas lesz albérletkezelésre, mert mások is szeretnének ott lakni, főleg ha közelben munkahelyek, hivatalok vagy akár egyetem található.

Jó ellen példa Győr Sziget városrésze, ahol vannak még erősen csúnya, lepusztult utcák, házak, ahol hiába vásárolunk nagy, világos lakást, mert mire a lakásig elsétál az albérletkezelőként talált albérlő, addig elmegy a kedve, vagy ha albérletbe is veszi, rossz tapasztalatokra tehet szert…

Győr belvárosát, Nádorvárost és Révfalut emeltem ugyan ki, de ha nincs elegendő befektetni való tőkéje a legfrekventáltabb városrészekhez, akkor Adyváros, Szabadhegy, Jancsifalu is szóba jöhet, hiszen viszonylag közel fekszenek a belvároshoz, a közlekedés jónak mondható és könnyű eljutni tőlük az ipari parkokhoz, AUDI-hoz…

Ha kiválasztotta Győr megfelelő környékét, a következő a lakótömb vizsgálata legyen. Találkozhat családi háznak épült, ma már önálló kerttel nem rendelkező lakásként értékesített lakásokkal, melyek esetén a vásárló lakást vesz családi házak problémáival. A hőszigetelésnél, az ablakcserénél ugyanis nem oszlanak meg a költségek a tömbházakhoz hasonló módon, így ami az elején olcsónak és jó befektetésnek tűnt, az a végén egy rakás pénzét elviheti.

Albérletkezelőként mondhatom, a hőszigetelt, új ablakokkal ellátott, rendezett lépcsőházból nyíló győri lakások nemcsak a vevőket, az albérlőket is vonzzák! Ki ne akarna albérlőként alacsony rezsit fizetni, tiszta lépcsőházban közlekedni, élvezni, hogy rámosolyognak, ráköszönnek a szomszédok!

A győri lakás elrendezése, felszereltsége, megvilágítása lehet a következő lényeges szempont a vásárlásnál. Ha nem egymásból nyílnak a szobák, hanem azok önálló életre is képesek, lehetőség szerint külön helyiségben található a WC és a fürdőszoba, valamint lomtár is tartozik a lakáshoz, akkor az albérletkezelésünk eredményeként érkező albérlő tetszését is el fogja nyerni!

Egy-egy jó környéken is előfordulhat, hogy a közeli zaj rontja a lakásunk értéket, amire szintén érdemes figyelni, hiszen albérlőként vagy tulajdonosként senki sem szereti, ha buszok, mentők rendőrautók zavarják meg nap mint nap a pihenését!

Dr Murvai-Kiss Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.